Virus og andet skidt -Hvad er det

Hvad er Virus og andet skidt?

Du kan i denne artikel læse definitionerne på computerevirus, malware, adware, orme, spyware, keyloggers, ransomeware, dailers, trojanske heste og hoaxes.

Vi giver vores bud på en beskrivelse af de forskellige typer af virus og malware.Virus og andet skidt -Hvad er det

Virus

En computervirus er et lille program, som forsøger at inficere andre programmer. Virus er ofte skjult i et tilsyneladende harmløst program, da denne type malware skal aktiveres manuelt for at kunne spredes. Virusprogrammer kan være meget skadelige, f.eks. ved at slette vigtige data og/eller programfiler fra den inficerede computer.

En makrovirus er et program, der udnytter det programmeringsmiljø, der findes i mange programmer til kontorarbejde: Et tekstbehandlings- eller regnearks-dokument kan på den måde udgøre en trussel mod computersystemet.

Orme (Worms)

En orm (Worm) er næsten det samme som en computervirus, med den væsentlige forskel, at en orm selv kan kopiere sig fra computer til computer uden at blive aktiveret manuelt. Det foregår ofte ved at udnytte sikkerhedsbrister i operativsystemet eller browseren. En orm vil ofte medbringe en skadelig “last”, på engelsk: payload(en), i form af et eller flere programmer, f.eks. en trojansk hest eller en computervirus. Flere orme, f.eks. Nimda-ormen, har i deres payload en mailserver, der benyttes til at videresende ormen til eksempelvis de kontaktpersoner, som offeret har registreret i sit e-mail-programs adressebog.

Malware

Malware startede som legale programmer der havde en programmerings fejl som ved installation eller afvikling af programmet opfører sig uhensigtsmæssigt. Efter hånden blev det en populær måde for virus programmører at udbrede virus, orme og lign. programmer hvor formålet er at få adgang til brugerdata enten til økonomisk kriminalitet eller til identitetstyveri.
Det er sjældent at man finder malware programmer der er programmeret til at destruere data på computeren da der ikke er nogen gevinst for programøren eller dennes bagmænd.Book en tekniker

Adware

Adware er programmer, hvor der vises reklamer mens programmet afvikles, du kender det sikkert fra din smartphone hvor der vises reklamer i dine gratis spil før under og efter spillet.

Spyware

Spyware undersøger typisk hvilke hjemmesider brugeren besøger, og hvilke søgeord han/hun bruger på world wide web, hvorefter det rapporterer tilbage til skaberen af programmet via internettet. Det er ofte nært belægtet med adware, og de indsamlede oplysninger bruges så til at målrette de reklamer, der vises for den pågældende bruger.

Keylogger

En keylogger er et program, der registrerer, hvad der skrives på tastaturet. Det bruges til at spionere mod den bruger, hvis computer er inficeret med keylogger-programmet, oftest med henblik på at aflure passwords, kontonumre og andre følsomme oplysninger, når brugeren handler eller ordner bankforretninger via nettet. Oplysningerne kan blive gemt i en logfil på offerets computer og/eller automatisk blive sendt til en forudbestemt e-mail-adresse. Visse programmer til “forældrekontrol” indeholder reelt også en keylogger beregnet på at overvåge børns brug af chatprogrammer mv..

Ransomeware

Ransomware er et relativt nyt fænomen. Det er en slags virus, hvis skadevirkning består i at kryptere brugerens data, hvorefter man præsenteres for en besked om, at man kan få “nøglen” til at afkode sine data mod at betale en løsesum.Book en tekniker

Dailer

En Dialer er et program rettet imod folk, der bruger et modem til at etablere forbindelse til internettet. Det ændrer i computerens indstillinger for brug af modemmet, så det i stedet for den vante internetudbyder ringer op til et andet telefonnummer ofte med store telefonregninger til følge. Dialers er stort set ikke eksisterende på computere idag, men findes til Smartphones som benytter Daileren til at ringe op til modtageren i et andet land som oftest med store efter regninger til følge.

Trojansk hest

En trojansk hest er malware forklædt som noget harmløst. Den har fået sit navn fra Homers skildring af Odysseus’ krigslist mod byen Troja. I it-sammenhænge er den indsmuglede “trojaner” eller payload ofte et serverprogram, som gør det muligt for andre at fjernstyre offerets computer. Det kalder man også at installere en bagdør. Adgangen kan f.eks. misbruges til at foretage denial-of-service-angreb  mod andre systemer på nettet. Fjernstyringsprogrammet Back Orifice er et af de mest kendte payload-programmer i trojanske heste, selv om programmet i sig selv er lavet til legale formål.

Hoax og jokeware

Jokeware er programmer, som prøver at irritere brugerne på forskellige måder. For eksempel ved at styre en enkel brugers markør.

En hoax (engelsk for “fupnummer”) er en advarsel om en fiktiv virus eller anden malware, som sendes rundt, typisk via en kædebrevslignende e-mail, med det formål at få forskrækkede, ukyndige brugere til at slette en ellers nyttig fil fra deres computersystem – eller ganske enkelt for at drille.
Ofte bruges ordet “computervirus” i flæng om flere af de andre former for malware, fordi dette var den første type af malware. Derfor er antivirus-programmer sjældent begrænset til alene at bekæmpe vira, men sikrer også mod flere andre malware-kategorier.

Det kan være forvirrende, at malware ofte optræder som en kombination af flere af ovennævnte typer. F.eks. kan en orm laves, så den automatisk spreder sig til en computer, hvor den dropper en payload bestående af en keylogger og en trojansk hest med et fjernstyringsprogram. Når den trojanske hests payload bliver aktiveret, kan ormens ophavsmand så skaffe sig fjernadgang til offerets computer for at aflæse keyloggerens logfil.

Hvad kan jeg gøre for at undgå det?

Man kan selv gøre mange ting for at undgå Vira og de andre ubehageligheder ved at tænke sig lidt om og ikke mindst læse de popup bokse der af og til dukker op når man færdes på Internettet.

  • Hold dit operativsystem opdateret med de sidste sikkerhedsopdateringer
  • Få dig et antivirus program, der er en mængde at vælge imellem. se evt.: http://www.av-test.org/no_cache/en/tests/test-reports/
  • Hold dit antivirus program opdateret, og benyt kun et antivirus program -installer aldrig mere end et antivirus program på din computer
  • Installer aldrig software, du ikke er sikker på.
  • Er du i tvivl, så book en tid hos os så finder vi den løsning du har brug for.Book en tekniker